Posjet Fakultetu strojarstva i brodogradnje i Centru za vozila Hrvatske

siječanj, 2020.

23.1.2020.Posjet Fakultetu strojarstva i brodogradnje i Centru za vozila Hrvatske

Alumniji EFRI su 23.01.2020. posjetili Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu (FSB) i Centar za vozila Hrvatske (CVH).

Na FSB-u ih je ugostio Dekan prof. dr. sc. Dubravko Majetić i pročelnik Zavoda za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava prof. dr. sc. Bojan Jerbić. Poučnom i inspirativnom prezentacijom prof. dr. sc. Bojan Jerbić uputio je prisutne u same početke razvoja robotike na FSB-u, te kako su postupno, u svojem malom laboratoriju, razvili robota Ronnu koji danas provodi neurokiruške operacije. Ronna dakako nije njihova jedina inovacija već konstantno razvijaju sustave koji unaprijeđuju proizvodne procese u Hrvatskoj i u svijetu. FSB trenutno ima 42 laboratorija koji konstantno surađuju s gospodarstvom i upravo su studenti ti koji pod mentorstvom svojih nastavnika rješavaju praktične probleme. Korak prema naprijed koji okrunjuje dosadašnji uspjeh je skoro otvaranje Regionalnog centra za izvrsnosti robotske tehnologije koji je financiran s 36,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. Ovaj projekt će učiniti Hrvatsku važnom u kategoriji razvoja humanoidnih robota.

Nakon FSB-a, alumniji su se uputili u posjetu Centru za vozila Hrvatske. Tokom sastanka alumniji su imali priliku dobiti odgovore na sve što ih je zanimalo o unutarnjim procesima CVH, ovlastima koje ima, na koji način surađuje s Državom i sl. Kroz svoje odgovore CVH pokazao se kao efikasno poduzeće s izraženim fokusom na društveno odgovorno poslovanje i inovacije. Na kraju, s CVH-om je dogovorena dugoročna suradnja kroz prakse za studente, stručna predavanja i suradnju u znanstveno-istraživačkim projektima.

Galeriju fotografija sa studijskog posjeta pogledajte ovdje.

00:00h

Lokacije

Login required to see the information Login

X